Crisis in Oekraïne

Stop het wapengekletter boven Oekraïne en onderhandel over duurzame vrede.

Schreef  Yurii Sheliazhenko, vredesactivist uit Oekraïne op 11 januari 2022.

De escalatie naar een grote oorlog in Oekraïne is onnodig, en zowel het Westen als het Oosten delen een gelijke verantwoordelijkheid om deze te vermijden. Als wereldleiders er niet in slagen om te goeder trouw duurzame vrede te onderhandelen in plaats van het spel de schuld te geven en gewelddadige regeling van hun machtsconflict op het lokale slagveld in Oekraïne, zullen ze op geweldloze wijze verantwoordelijk worden gehouden door de mensen van de aarde.

Deze dagen blijven de grote geopolitieke spelers de onafhankelijkheid, democratie, mensenrechten en veiligheid van de mensen in Oekraïne ondermijnen, waardoor de internationale vrede in strijd met het VN-Handvest wordt geschonden.

Het sabelgekletter in en boven Oekraïne moet worden gestopt, en de strijdkrachten van Rusland en de VS/NAVO moeten worden teruggetrokken. Er moet een internationaal moratorium worden ingesteld op wapenleveringen aan Oekraïne en het door Rusland gecontroleerde Donbass en de Krim. Er is geen “rechtvaardige oorlog” of “rechterkant”; militaristen en rechtse partijen aan alle kanten provoceren escalatie van geweld in een wanhopige poging om “verdeel en heers” en hun verouderde oorlogsmachine te behouden wanneer deze meer en meer achterhaald wordt na universele inzet voor duurzame ontwikkeling, vredescultuur, geweldloos mondiaal bestuur, economische en sociale cohesie van alle mensen op aarde.Bovenstaand schrijven in een ingekorte versie van de hartenkreet van Sheliazhenko. Zie voor zijn vertaalde boodschap hier.

Comments are closed.