Géén defensieverdrag met Israël!

In de maanden sinds oktober kijken we allemaal met afschuw en verdriet naar het geweld waar onschuldige burgers in Gaza systematisch mee worden geconfronteerd door het Israëlische leger. 12 februari oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dat Nederland de levering van F-35-onderdelen aan Israël moet stoppen, vanwege de misdaden die daarmee worden gepleegd. Vrede is absoluut noodzakelijk, daar schreeuwen niet alleen Palestijnen, maar ook progressieve Israëliërs om. Maar te midden van al het geweld, en zelfs na deze uitspraak, staat Nederland op het punt de militaire samenwerking met de regering-Netanyahu uit te breiden. Help ons dit tegen te houden!

In april 2023 stemde een grote meerderheid van de Tweede Kamer voor het sluiten van een defensieverdrag met Israël. Het doel van het verdrag is om de juridische status te regelen van het defensiepersoneel van Nederland en Israël bij aanwezigheid op elkaars grondgebied. Dat klinkt misschien als onschuldig, maar het is een versteviging van de militaire samenwerking met een land dat mensenrechten schendt. Het is naar alle maatstaven onaanvaardbaar om zaken te doen met een regering die zich schuldig maakt aan excessief geweld tegen een burgerbevolking.

 IK TEKEN DE PETITIE TEGEN HET DEFENSIEVERDRAG 

Maar het kan anders: de Eerste Kamer moet nog stemmen over het sluiten van het defensieverdrag en dus kunnen we het defensieverdrag tegenhouden. The Rights Forum, PAX, Stop Wapenhandel en DeGoedeZaak komen nu met een nieuwe actie. Teken je ook de petitie? 
Juist nu we smachten naar een stop van het excessieve geweld, een eind aan het leed van onschuldige burgers, en een vreedzame en oplossing van het conflict, zou Nederland stelling moeten nemen tegen het verwoestende geweld van de Israëlische staat en het daarmee .

Nederland is het aan haar stand verplicht zich in te zetten voor een vreedzame en duurzame oplossing van dit conflict, en daar past militaire steun en samenwerking niet bij, zeker niet met deze regering. 

Samen met The Rights Forum, Stop Wapenhandel en PAX vragen wij je daarom een petitie te ondertekenen om dit te voorkomen! Want elke dag zonder actie vanuit de internationale gemeenschap kost mensenlevens.

Een staakt-het-vuren is absoluut noodzakelijk en alleen te bereiken met internationale druk op de Israëlische regering. Maar zelfs nadat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) oordeelde dat Israël er alles aan moet doen om genocide te voorkomen [3], blijft Nederland de Israëlische regering de hand boven het hoofd houden. De Nederlandse regering bleef onderdelen voor F-35 gevechtsvliegtuigen leveren en heeft in 2023 een wapendeal gesloten met het Israelische wapenbedrijf Elbit Systems . Dit alles draagt bij aan de ongekende verwoesting in Gaza: sinds 7 oktober zijn ruim 27 duizend Palestijnen gedood, van wie 70 procent vrouwen en kinderen. Circa 1,9 miljoen burgers zijn ontheemd, ruim 65 duizend woningen zijn verwoest [5]. Nederland moet nu actie nemen.
Nederland staat niet buiten het geweld. Samenwerken met een leger dat onder ieders ogen massaal onschuldige burgerslachtoffers maakt, is onacceptabel. In de Tweede Kamer stemde de meerderheid voor het defensieverdrag en de wapendeal, maar in de Eerste Kamer is nu moet nog een besluit worden genomen. Er is dus hoop! Als we massaal deze petitie tekenen, laten we aan Eerste Kamerleden zien dat wij niet medeplichtig willen zijn en kunnen we dit defensieverdrag stoppen.

We maken ons grote zorgen om de situatie in en rond Gaza. Al eerder heeft een lid bij ons een petitie gestart voor een staakt-het-vuren, waarin we gehoor geven aan de noodkreet van Palestijnen en progressieve Israëliërs om het geweld te stoppen en de gijzelaars in Gaza vrij te laten. Dit is de volgende stap en kan echt verschil maken voor meer vrede en veiligheid!

Comments are closed.