Journalist voor de Vrede

HET HUMANISTISCH VREDESBERAAD KENT ELKE TWEE JAAR DE PRIJS “JOURNALIST VOOR DE VREDE” TOE

Op 9 september jl. ontving Rudi Vranckx de ereprijs “Journalist voor de Vrede” 2017/2018 uit handen van Sinan Can, de vorige winnaar. Het juryrapport zegt dat hij zijn prijs ontving voor zijn omvangrijke verslaglegging uit een veelheid van conflictgebieden, van Venezuela tot Afghanistan, van Nigerië tot Mexico en van Roemenië tot Hongkong en Kongo heeft hij ons verslag gedaan op een wijze die ons dicht bij de getroffen bevolking brengt.

Bijzondere indruk maakt de indringende wijze waarop Rudi Vranckx ons meeneemt naar gebieden waar de groepering die zichzelf tot “Islamitische Staat” uitriep enige tijd heer en meester was. In zijn recente boek “Harde Tijden” toont hij aanschouwelijk niet alleen hoe bloedig de terreur van deze groep was in Libië, Syrië en Irak, maar ook dat veel moslims in deze landen aanvankelijk wellicht door de lokroep van I.S. verleid worden, maar vervolgens gaan inzien hoe vals het beroep  op de islamitische godsdienst is dat deze machtsbelusten doen. En zelfs con­cluderen dat het een reli­gieuze plicht is voor moslims om I.S. te bestrijden. Omdat I.S. het beeld van de islamitische godsdienst in de hele wereld besmeurt.

De ereprijs voor de “Journalist voor de Vrede” wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid. In het verleden werd de prijs elk jaar toegekend, maar vanaf 2012 eens in de twee jaar.

Eerder is deze prijs toegekend aan de volgende journalisten (KLIK OP DE NAAM om het juryrapport te lezen):

Stan van Houcke, 2003

 Anja Meulenbelt, 2004

 Mohammed Benzakour, 2005

 Ramsey Nasr, 2006

 Koert Lindijer, 2007

 Arnold Karskens, 2008

 Minka Nijhuis, 2009

 Huub Jaspers, 2010,

 Nicole Le Fever, 2011

 Gie Goris, 2012

Jan Eikelboom 2014

Sinan Can 2016

Rudi Vranckx 2018

Comments are closed.