Journalist voor de Vrede

HET HUMANISTISCH VREDESBERAAD KENT ELKE TWEE JAAR DE PRIJS “JOURNALIST VOOR DE VREDE” TOE.

Het Humanistisch Vredesberaad (HVB) heeft de ereprijs “Journalist voor de Vrede“ voor 2019/2020 toegekend aan CAROLIEN ROELANTS, columnist van het NRC.

Het juryrapport zegt dat Carolien Roelants als icoon en kundig Midden-Oosten analist voor vele lezers van haar column “Dwars een veel geprezen publiciste is.
In deze columns die zij na jaren redactioneel leiding van de rubriek buitenland van NRC ging schrijven, blijft zij nog altijd verrassen met haar persoonlijke en toegankelijke schrijfstijl en kennis over een van meest onrustige maar interessante delen van de wereld : het Midden Oosten.
Ook haar laatste boek dat in 2019 verscheen “Dwars door het Midden Oosten” biedt een scala aan overzichtelijke informatie over de mensen die daar wonen. 

Voorafgaande aan de prijsuitreiking door de burgemeester van Zoetermeer, dhr. J.P. Lokker, werd een gedeelte van de documentaire van Rudi Vranckx “From Mosul with love” vertoond en een online interview met hem gehouden. De prijs werd “Corona proef” overhandigd aan Carolien Roelants. Tot slot werd Carolien Roelants gevraagd naar haar beweegreden van haar journalistieke werk.

De ereprijs voor de “Journalist voor de Vrede” wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.

Eerder is deze prijs toegekend aan de volgende journalisten (KLIK OP DE NAAM om het juryrapport te lezen):

Stan van Houcke, 2003

 Anja Meulenbelt, 2004

 Mohammed Benzakour, 2005

 Ramsey Nasr, 2006

 Koert Lindijer, 2007

 Arnold Karskens, 2008

 Minka Nijhuis, 2009

 Huub Jaspers, 2010,

 Nicole Le Fever, 2011

 Gie Goris, 2012

Jan Eikelboom 2014

Sinan Can 2016

Rudi Vranckx 2018

Carolien Roelants

Comments are closed.