Journalist voor de Vrede

HET HUMANISTISCH VREDESBERAAD KENT ELKE TWEE JAAR DE PRIJS “JOURNALIST VOOR DE VREDE” TOE.

Het Humanistisch Vredesberaad (HVB) heeft de ereprijs “Journalist voor de Vrede“ voor 2021/2022 toegekend aan JAN JAAP MELISSEN, documentaire maker bij de Nederlandse omroep

Het juryrapport zegt dat in het korte bestek van een Juryrapport is het onmogelijk recht te doen aan het werk van de 54-jarige historicus en amerikanist Hans Jaap Melissen. Zijn werkdagen als vrijgevestigd wereldjournalist beslaan 16-18 uur van de dag. Na de Russische invasie was hij, toen de bommen vielen,  meer dan een maand de enige Nederlandse oorlogsverslaggever in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Meer dan een kwart eeuw is hij nu rapporteur van humanitaire crises en oorlogen in vier continenten en een twintigtal landen, van Afghanistan tot Mozambique en van Haïti tot Oekraïne. Hij is werkzaam voor alle denkbare media: radio, tv, geschreven pers, digitale verslaggeving. 

Onder bezielende begeleiding van Mario werd op 28 oktober de prijs voor de journalist voor de vrede uitgereikt aan Hans Jaap Melissen. Het thema van de avond was: “Nepnieuws wat doen we ermee?” 
Deze prijsuitreiking vond plaats in Rotterdam in samenwerking met Het Huis van Erasmus en de Centrale Bibliotheek.
Naast de uitreiking hielden twee sprekers een lezing en werd de burgerschapskunde  module van het Huis gepresenteerd.
De registratie van de uitreiking is te zien op Youtube: https://youtu.be/uloMBLsPu5Q.

De ereprijs voor de “Journalist voor de Vrede” wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.

Eerder is deze prijs toegekend aan de volgende journalisten (KLIK OP DE NAAM om het juryrapport te lezen):

Stan van Houcke, 2003

 Anja Meulenbelt, 2004

 Mohammed Benzakour, 2005

 Ramsey Nasr, 2006

 Koert Lindijer, 2007

 Arnold Karskens, 2008

 Minka Nijhuis, 2009

 Huub Jaspers, 2010,

 Nicole Le Fever, 2011

 Gie Goris, 2012

Jan Eikelboom 2014

Sinan Can 2016

Rudi Vranckx 2018

Carolien Roelants 2020

Jan Jaap Melissen 2022

Comments are closed.