Vrede en media

Het stoppen van de oorlog in Afghanistan 
door Bette Dambron:
Vredesmagazine 1903
Op 19 april 2019 sprak journaliste Bette Dam op de Vredesdag van jongerenorganisatie Rood en de SP in Amsterdam over de vraag hoe de oorlog in Afghanistan gestopt kan worden. Hieronder volgt – sterk ingekort – de tekst van haar betoog. Klik hier voor de uitvoerige samenvatting van het betoog

Hoe kunnen we de oorlog in Afghanistan stoppen? Dat is een grote vraag, die ik zal proberen te beantwoorden op basis van mijn werk van de afgelopen dertien jaar aan en in Afghanistan. Mijn kennis komt vooral tot stand door zonder de legers en ngo’s er op uit te gaan en alle kanten van het verhaal te verzamelen, ook de Afghaanse kant, ook de kant van de Taliban. Ik wil mijn bevindingen met jullie delen. Een belangrijk punt waar ik bij stil wil staan is dat uit mijn onderzoek voor mijn laatste boek over Talibanleider Mullah Omar naar voren is gekomen, dat de Taliban niet altijd een obstakel geweest zijn voor vredesbesprekingen, maar veel meer de Amerikaanse overheid. Ik zal dit uitleggen.
Het eerste punt dat hierbij belangrijk is om te begrijpen is: de informatiestroom over deze oorlog. 
De stroom van informatie gaat namelijk door filters en dan vooral door een Amerikaans en Europees filter. 
En zo bleven ze westerse bronnen citeren die spraken over Afghanistan, zonder zelf met Afghanen te praten. De dreigingsanalyse, de beschrijving wie een terrorist is en wie niet, kwam uit de koker van de Amerikaanse overheid, gevolgd door andere westerse overheden en de invloedrijke media.

Daardoor heb ik, en u ook, niet meegekregen dat er al vredesdeals met de Taliban waren in Afghanistan in december 2001, drie maanden na 09/11. Toen gaven de Taliban zich over aan Karzai, en waren van plan naar huis te gaan.
Inmiddels is deze overgave van de Taliban ook erkend door Amerikaanse journalisten als een moment waarop de oorlog in Afghanistan voorbij had kunnen zijn. Maar voor Amerika was een deal met de nationale beweging de Taliban die altijd prowesters was geweest en hun eigen nieuwe president Karzai een brug te ver. Ook al wilde Karzai op de Arabieren jagen, want die hoorden nooit in Afghanistan, Minister van defensie Rumsfeld was niet tevreden.
Terwijl in die jaren nog belangrijke Taliban probeerden zich over te geven (en in gevangenissen eindigden of vluchtten naar Pakistan) steunden we warlords, die rivalen uitschakelden onder het mom van de Taliban. De nieuwe gouverneurs kregen de opdracht van de Amerikanen, de Britten, de Nederlanders: waar is de Taliban? Ineens werd de Global War on Terror iets wat als een boemerang op de troepen terug sloeg. Rivalen werden gedood door de NAVO, die ze maar bleven zien als Taliban, simpelweg omdat hun gouverneur dat zei. 
Het enge is nu dat de VS een snelle deal wil maken, de Taliban terug naar Kaboel laat komen, en dan gaat vertrekken. We hebben dat na de Jihad tegen de Sovjets gezien dat ze voortijdig vertrokken, in Irak na de val van Saddam, en nu mogelijk weer. Een burgeroorlog ligt op de loer. 
Het boek van Bette Dam over Moellah Omar, Op zoek naar de Vijand – Het verhaal van een terrorist die een vriend wilde zijn, is in februari 2019 verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij.

        VredesNieuws
Palestina-demonstratie: zaterdag 27 februari 2016, 11.00 uur, Dam, Amsterdam
Met de ‘demonstratieve aanwezigheid’ op de Dam in Amsterdam wordt aandacht gevraagd voor de voortgaande schendingen van de rechten van de Palestijnen, én voor de toenemende aantasting van het recht om voor hen op te komen.
volledig bericht (25-2-2016)
Stop de bombardementen op Syrië. Kom in Verzet voor Vrede!
Nederland voert al anderhalf jaar bombardementen uit op IS in Irak. Onlangs heeft de Nederlandse regering besloten om ook in Syrië luchtaanvallen uit te voeren. Zij hoopt hiermee het conflict met IS spoedig te beëindigen. Bombardementen zijn echter een voedingsbodem voor terrorisme gebleken. Oorlog is nooit een oplossing geweest. Vroeger niet, nu niet, nooit niet. Kom samen in verzet voor vrede!
volledig bericht (24-2-2016)
Militaire dienstplicht voor vrouwen in Nederland
Op verzoek van de PvdA en D66 bereidt minister van defensie Hennis-Plasschaert (VVD) een wijziging van de kaderwet dienstplicht voor waardoor ook vrouwen voortaan op hun 17de ingeschreven zullen worden in het militair register. Zolang de opkomstplicht is opgeschort zullen ze echter, net zo min als de jongemannen, daadwerkelijk opgeroepen worden voor de militaire dienst.
volledig bericht (24-2-2016)
Bordspellen met vredesthema weer verkrijgbaar in Nederland
Na lang uitverkocht te zijn geweest zijn alle bordspellen met een vredesthema weer verkrijgbaar bij de webwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. De spellen zijn er op gericht de spelers te laten nadenken over wereldproblemen en oplossingen daarvoor. Sommige zijn ook geschikt voor grotere groepen spelers.
volledig bericht (23-2-2016)
Geweldloos verzet & vrouwendag – inspiratie en discussie 11 maart 2016 Amsterdam
Vluchtelingen uit Syrië laten zien dat oorlog ver weg ook dichtbij kan komen. Hierdoor is er nieuwe motivatie om je in te zetten voor een vreedzamere wereld. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat weten we van sociale verandering die is voortgebracht door geweldloze bewegingen? En wat is daarbij de rol van vrouwen? Over beiden horen we erg weinig en daarom verdient dit volgens ons extra aandacht!
volledig bericht (19-2-2016)
Petitie: Verbreek samenwerking met Israëlische universiteiten en hogescholen
In een petitie roepen studenten en medewerkers van instellingen voor hoger onderwijs op tot een academische boycot van Israël. De petitie zal worden overhandigd aan de colleges van bestuur van alle instellingen voor hoger onderwijs in Nederland.
volledig bericht (18-2-2016)
Seminar Moedig leiderschap, 1 en 2 april 2016
Op 1 en 2 april 2016 organiseert PAX een seminar Moedig Leiderschap. Tijdens dit meditatieve seminar onderzoeken we aan de hand van het innerlijk leven van Dag Hammerskjöld moreel politiek leiderschap. Tegelijkertijd kijken we naar hoe dit, vandaag de dag, nieuwe inzichten kan bieden in actuele politieke kwesties. Meer info en aanmelden via www.paxvoorvrede.nl/moedigleiderschap.
volledig bericht (17-2-2016)
Ander Nieuws week 7: Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beëindiging Syrisch conflict
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de ‘Nieuwe Oorlog’. In deze editie met o.a.: – Overeenkomst VS-Rusland belangrijke stap naar beëindiging Syrisch conflict – Waarom huidige situatie rond Gaza voorloper van oorlog is – Turkse academici betalen hoge prijs voor verzet tegen Erdogans militarisering en nog meer ‘ander’ nieuws uit het Midden-Oosten.
volledig bericht (15-2-2016)
Aankondigen van acties, bijeenkomsten en overige evenementen van de vredesbeweging vindt u op de Vredesagenda en detentoonstellingsagenda Vredesmuseum.

In de webshop van het Vredesmuseum koopt u: coöperatieve spellen, gebroken geweertjes, vredesvlaggen, vredeswenskaarten, vredesboeken en meer.

Dit nieuws is bijeen gebracht door Vredesbeweging Pais, Haags Vredesplatform, VD-AMOK en Vrouwen voor Vrede. Andere vredesorganisaties worden uitgenodigd om er ook aan deel te nemen.
Een database met al het nieuws vanaf 2007 is hier te vinden.

Comments are closed.