Persvrijheid

bron: Leidsch dagblad
Universiteit Leiden benadrukt persvrijheid op wereldwijde conferentie: ’Zelfs in Noord-Korea hebben mensen een omweg proberen vinden om te kunnen kijken’

De Universiteit Leiden maakt plannen om een persbureau voor gevluchte journalisten op te zetten. Dat maakte zij bekend naar aanleiding van de World Press Freedom Conference georganiseerd door UNESCO en Buitenlandse zaken. Tijdens de conferentie, waarvoor de universiteit optrad als gastheer, presenteerden academici de resultaten van hun onderzoek naar persvrijheid.

De universiteit werd gevraagd om mee te werken aan de internationale conferentie dankzij de Nieuwscheckers, een universitaire organisatie die is gespecialiseerd in factchecking.

Volgens journalistiek masterstudente Charlotte Povel, inhoudsregisseur van het academische onderdeel, was de conferentie er ’voor iedereen die belang hecht aan een gezonde democratie’. ,,Er is maar één waarheid en die is gebaseerd op feiten. Het is erg belangrijk om dit te benadrukken in een medialandschap dat wordt aangevallen door mensen zoals Donald Trump.’’

Gevlucht

Naar aanleiding van de conferentie komt de universiteit met een initiatief om gevluchte journalisten weer aan het werk te zetten. In 2018 sloot Leiden zich al aan bij International Cities of Refugee Network (ICORN), een organisatie die gevluchte journalisten een veilige plek biedt.

Nu wil de universiteit daar een persbureau aan toevoegen. ,,Gevluchte journalisten zitten dankzij ICORN ergens veilig, maar kunnen hun beroep niet uitoefenen’’, zegt De Jong.

,,Ze kennen de taal en het medialandschap niet. Dit persbureau moet hen stimuleren om als journalist aan de slag te blijven.’’ De Jong hoopt ook op een wederzijdse samenwerking binnen de universiteit, waarin studenten en journalisten van elkaar kunnen leren.

Comments are closed.