Trump’s wapenhandel met de Saudi’s

Trump wil voor $290.000.000 aan precisie wapen leveren aan Saudi Arabië.
Bron: Antiwar.com Dave DeCamp; 29/12-2020

Het ministerie van Buitenlandse Zaken keurde een mogelijke verkoop goed van door Boeing gemaakte precisiegeleide bommen aan Saoedi-Arabië ter waarde van naar schatting $ 290 miljoen. De regering-Trump heeft het Congres dinsdag op de hoogte gebracht van de deal.

Vorige week ging de regering-Trump verder met een plan om een licentie aan Raytheon te verlenen waarmee de wapenhandelaar de Saoedi’s rechtstreeks een pakket “slimme” bommen ter waarde van ongeveer $ 478 miljoen zou kunnen verkopen.
President Trump is de Saoedi’s blijven bewapenen ondanks verzet tegen de verkoop in het Congres.

De oppositie is voornamelijk te danken aan de door de VS gesteunde, door Saudi geleide oorlog in Jemen, waar de coalitie zich regelmatig richt op civiele infrastructuur met door de VS gemaakte bommen.De belegeringstactieken van de coalitie hebben wijdverbreide ziekten, voedseltekorten en massale hongersnood veroorzaakt.
In 2019 keurde het Congres wetgeving goed om wapenverkopen aan Saoedi-Arabië te blokkeren, waar president Trump zijn veto over uitsprak. De president gebruikte dat jaar ook zijn vetorecht tegen een wetsvoorstel waarin werd opgeroepen tot beëindiging van de Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Jemen.

De regering-Trump heeft het Congres dinsdag ook op de hoogte gebracht van een mogelijke verkoop aan Koeweit van Apache-helikopters en reserveonderdelen voor het Patriot-raketsysteem ter waarde van naar schatting $ 4,2 miljard.

Comments are closed.