uit de Volkskrant van 9 oktober 2021. Tom Vennink
Dmitri Moerarov krijgt de Nobelprijs voor de vrede samen met Maria Ressa.
De journalistiek lijdt onder de steeds zwaardere repressie van de Russische overheid, maar dankzij Novaja Gazeta kent de wereld het ware gezicht van het Kremlin. Al zes journalisten van de onderzoekskrant betaalden de hoogste prijs.
De moorden zijn het gevolg van wat het Nobelcomité omschrijft als ‘op feiten gebaseerde journalistiek’ en ‘een fundamenteel kritische houding ten opzichte van de macht’. Maar ze hebben niet geleid tot het einde van de krant, al scheelde het weinig.
Na de moord op oorlogsverslaggever Anna Politkovskaja in 2006 riep hij de redactie bijeen en wilde hij de krant opheffen. Hij vertelde zijn redactie dat geen enkel verhaal het waard is om voor te sterven, maar ze lieten het niet toe.Moeratov (59) richtte Novaja Gazeta in 1993 op met hulp van de vorige Russische winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede: Michail Gorbatsjov. De laatste leider van de Sovjet-Unie kocht met zijn prijzengeld de eerste computers voor de krant die adverteerde met de belofte: ‘Voor iedereen en zonder oriëntatie voor welke politieke partij dan ook’.
Bron de Volkskrant of lees het PSD bestand
Marije Vlaskamp in de Volkskrant van 9 oktober 2021
De onverschrokken journalist Maria Ressa kreeg vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede toegekend: ‘Het is de gevaarlijkste, dus ook beste tijd om journalist te zijn’
Zodra ze over de schok heen was, barstte ze los in een live-uitzending op haar onafhankelijke nieuwsplatform Rappler. ‘Een wereld zonder feiten betekent een wereld zonder waarheid en zonder vertrouwen’, aldus Ressa.
Geboren in de Filipijnse hoofdstad Manilla en opgeleid in de Verenigde Staten had ze topbanen: als correspondent voor de Amerikaanse televisiezender CNN jaagde ze op alle grote nieuwsverhalen in Zuidoost-Azië, ze legde als onderzoeksjournalist terroristische netwerken in de regio bloot en gaf leiding aan de nieuwsdienst van de Filipijnse televisiezender ABS-CBN.
Ressa werd het mikpunt van trollenlegers, die op het hoogtepunt van de online intimidatie meer dan negentig agressieve berichten per uur stuurden. Duterte schilderde Rappler af als verspreider van nepnieuws, terwijl Ressa juist uiterst kritisch is over Facebook en andere sociale media. ‘De sociale mediaplatformen die ons nu het nieuws brengen zijn zo geprogrammeerd dat ze de waarheid van ons weghouden,’ zei ze vorig jaar in een gesprek met deze krant.
Bron de Volkskrant of lees het PSD bestand