Journalist voor de vrede 2022 en veel over nepnieuws

Onder bezielende begeleiding van Mario werd op 28 oktober de prijs voor de journalist voor de vrede uitgereikt aan Hans Jaap Melissen. Het thema van de avond was: “Nepnieuws wat doen we ermee?”
Deze prijsuitreiking vond plaats in Rotterdam in samenwerking met Het Huis van Erasmus en de Centrale Bibliotheek.
Naast de uitreiking hielden twee sprekers een lezing en werd de burgerschapskunde  module van het Huis gepresenteerd.
De registratie van de uitreiking is te zien op Youtube: https://youtu.be/uloMBLsPu5Q.

Pien van der Hoeven nam ons mee in de eerste lezing naar het begin van de 21ste eeuw. Aan de hand van haat boek “Spoken” belichtte zij de nieuwsvoorziening vanuit de Verenigde Staten, de leidde tot de 2 Irak oorlogen. Hoewel geen vriendschappelijk banden waren tussen Koeweit en de VS werden de publiek opinie en het Congres zodanig gemanipuleerd  dat Bush sr besloot om het bezette Koeweit te bevrijden. Hiervoor werd het nepnieuws van de 312 gestolen couveuses gebruikt. Met het verhaal over de massavernietigingswapens werden de westerse bondgenoten klaargestoomd voor de 2de Irak oorlog van Bush jr.

Aan de hand van een film werd een korte impressie gegeven van de module “Nepnieuws wat doen we ermee?. In deze film vertelden basisleerlingen hun verwerking van bepaalde nieuwsberichten.

Na de pauze las Carolien Roelants, prijswinnaar van 2020 het juryrapport voor van de huidige prijswinnaar Hans Jaap Melissen. Hierin werd Hans Jaap geprezen voor zijn werk in alle windstreken. Uit het juryrapport de volgende passage “Meer dan een kwart eeuw is hij nu rapporteur van humanitaire crises en oorlogen in vier continenten en een twintigtal landen, van Afghanistan tot Mozambique en van Haïti tot Oekraïne. Hij is werkzaam voor alle denkbare media: radio, tv, geschreven pers, digitale verslaggeving.

De tweede lezing werd gehouden door Lieven Vandersypen over “Techniek en nepnieuws”.Hij verklaarde dat nepnieuws alleen kan worden ontmaskerd door de wetenschappelijke onderzoeksmethode, waarbij het nepnieuws op eenduidige wijze wordt weerlegd. Hij gebruikte hierbij het bekende voorbeeld van “nepnieuws” “Er bestaan alleen witte zwanen” Zodra een zwarte zwaan wordt gesignaleerd is het “nepnieuws” ontkracht. De praktijk is veel weerbarstiger. Een individu heeft niet de beschikking over de wetenschappelijke methode. Wat rest is onze kritische geest.

De avond werd afgesloten met een paneldiscussie.

We kunnen terug zien op een geslaagde, geanimeerde avond.

Comments are closed.