De onschendbaarheid van Mohammad bin Salman al-Saoed.

Amerikaanse regering wil immuniteit voor Saudische kroonprins voor moord op journalist Khashoggi.
Bron VRT nieuws van 18 november

De Amerikaanse regering heeft een rechtbank gevraagd de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman immuniteit te verlenen. Hierdoor zou hij niet vervolgd kunnen worden door een Amerikaanse rechtbank. De kroonprins is volgens Amerikaanse inlichtingendiensten betrokken bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi.

Jamal Khashoggi werd in 2018 vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten was de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman hierbij betrokken. Zelf ontkent hij elke rol bij de moord op de journalist, die bekend was voor zijn werk bij de Amerikaanse krant The Washington Post.

Dat Bin Salman onschendbaarheid zou genieten, komt volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omdat hij in september premier van Saudi-Arabië is geworden. Staatshoofden genieten immuniteit van Amerikaanse rechtbanken, is te lezen in een verklaring van het ministerie van Justitie. Volgens een column in The Washington Post is het een truc om de verantwoordelijkheid voor de moord te ontlopen. 

Maar de Veiligheidsraad van het Witte Huis benadrukt dat het geen verklaring is van onschuld. “Dit is een juridische beslissing die is genomen door het ministerie van Buitenlandse Zaken op basis van reeds lang bestaande en gevestigde principes van internationaal gewoonterecht”, zei een woordvoerder in een schriftelijke verklaring. “Het heeft niets te maken met de grond van de zaak.”

De beslissing is opvallend en staat volgens critici in contrast met de beloftes die Biden maakte. Hij beloofde namelijk de kroonprins verantwoordelijk te houden en noemde hem een paria. “Het is meer dan ironisch dat Biden heeft verzekerd dat Mohammed bin Salman kan ontsnappen aan zijn verantwoordelijkheid, terwijl hij het Amerikaanse volk beloofde er alles aan te doen om hem verantwoordelijk te houden”, zegt Sarah Leah Whitson, hoofd van de NGO Democracy for the Arab World Now (DAWN). The Washington Post schrijft in een column dat zelfs voormalig president Donald Trump deze bescherming niet heeft geschonken. Khashoggi’s verloofde, Hatice Cengiz, reageert ontdaan op Twitter. “Jamal is opnieuw gestorven.”

Afgelopen zomer bezocht Biden de kroonprins in Saudi-Arabië. Hij wilde naar eigen zeggen de relatie “heroriënteren”. De Russische inval deed de olieprijzen stijgen en Biden vroeg de kroonprins om meer olie op te pompen. Het bezoek was fel gecontesteerd, onder meer door de moord op Khashoggi. Biden zei achteraf wel dat hij de prins persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de dood op Khashoggi. 

Wie was Jamal Khashoggi?

De 59-jarige Jamal Khashoggi was een invloedrijke en gerespecteerde Saudisch journalist, maar hij was ook kritisch voor kroonprins Mohammed bin Salman. Khashoggi was Saudi-Arabië ontvlucht nadat vrienden van hem waren gearresteerd en hij zelf restricties opgelegd had gekregen. Sindsdien leefde hij in de VS, waar hij onder meer columnist was voor de krant The Washington Post. 

In oktober 2018 was hij naar het Saudische consulaat in Turkije gereisd om papieren in orde te maken voor zijn huwelijk met een Turkse vrouw.

Maar de journalist zou het consulaat niet levend verlaten. Hij zou er vermoord zijn geweest door een Saudisch moordcommando. Zijn lichaam zou in stukken gesneden zijn, maar werd nooit gevonden. Elf mensen werden door het gerecht in Saudi-Arabië in verdenking gesteld, vijf van hen kregen de doodstraf. 

Comments are closed.