Gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan houden aan

Gevechten om strategische stad in Nagorno-Karabach weer opgelaaid
Uit NU.nl 08/11-2020

De gevechten rondom de strategisch belangrijke stad Shushi in Nagorno-Karabach zijn flink opgelaaid, zo melden de lokale autoriteiten. Ook in de hoofdstad van het gebied, Stepanakert, was het zaterdag- op zondag nacht erg onrustig. Zo waren er onder andere verschillende luchtalarmen te horen.

De autoriteiten zeiden op Facebook dat woonwijken willekeurig met raketten werden beschoten en dat de vernietiging verwoestend was. Bewijs voor die claim is er echter (nog) niet. Er zijn geen slachtoffers.

Een woordvoerster van het ministerie van Defensie in de Armeense hoofdstad Jerevan zei zaterdag dat de situatie rond Shushi bijzonder gespannen was. De strijdkrachten zouden volgens haar de situatie onder controle hebben en er alles aan doen om de vijand te verslaan. Azerbeidzjan stuurt naar verluidt nieuwe troepen om Shushi te veroveren.

Het ministerie van Defensie in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, beschuldigde Armenië ervan te hebben geschoten op Azerbeidzjaanse steden. Zaterdag meldde de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev opnieuw dat in Nagorno-Karabach meer grondgebied zou zijn veroverd, waaronder Shushi. Maar verovering van die stad wordt ontkend door Armenië.

De zware gevechten om Nagorno-Karabach zijn sinds 27 september gaande. Nagorno-Karabach, dat ongeveer 145.000 inwoners heeft, wordt gecontroleerd door Armeense strijdkrachten, maar wordt door de Verenigde Naties erkend als onderdeel van het overwegend islamitische Azerbeidzjan. Azerbeidzjan kan rekenen op de steun van Turkije in het conflict. Rusland is daarentegen de beschermende macht van Armenië.

Comments are closed.