Afghanistan-papers

9 december 2019

The Washington Post heeft na een lange juridische strijd kunnen onthullen dat de Amerikaanse bevolking jaar in, jaar uit is voorgelogen over de oorlog in Afghanistan. Steeds werd tegen beter weten in verteld dat de oorlog voorspoedig verliep en het einde in zicht was. Intussen zijn sinds de invasie, kort na de aanslagen van 9/11 in 2001, zo’n 2200 Amerikaanse soldaten gesneuveld, 50.000 Afghaanse militairen en tienduizenden burgers. En de oorlog is nog steeds volop aan de gang. De Amerikaanse krant kreeg met een beroep op de Amerikaanse wet openbaarheid van bestuur de documenten van de Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (Sigar) te pakken. Die instantie houdt sinds 2008 voor de regering in Washington toezicht op het echte verloop van de oorlog.

De Standaard schrijft:
Een van de geïnterviewden – een ‘medewerker van de National Security Council’ – zei dat ambtenaren de cijfers en statistieken systematisch opsmukten om het publiek ervan te overtuigen dat de VS de oorlog won. Hij is niet de enige die van manipulatie spreekt. Ook zou de Amerikaanse regering een oogje hebben toegeknepen bij de wijdverspreide corruptie in de Afghaanse overheid, waarbij veel Amerikaanse geld ongestraft is verdwenen. ‘We hadden geen fundamenteel besef van Afghanistan, we wisten niet wat we deden’, zei een generaal op rust die voor de regeringen van George W. Bush en Barack Obama Afghanistan opvolgde in 2015. ‘Wat wilden we bereiken?’
Michael Flynn, die hoofd inlichtingen was van de International Security Assistance Force [ISAF] in Afghanistan van juni 2009 tot oktober 2010 en later nog kort Nationaal Veiligheidsadviseur van Trump zou zijn, formuleert het in een van de vrijgekomen verslagen aldus: “Een tijdje heeft het dagelijkse operationele succes me een goed gevoel gegeven maar dat werd voor mij irrelevant na 2006 omdat we zoveel mensen dood maakten zonder dat het enig verschil maakte.” Ondanks dat gebrek aan succes bleef er de institutionele wens om ‘goed nieuws’ te brengen. “Commandanten en beleidsmakers willen als het om nieuws gaat altijd goed nieuws betekenen. Ze zijn altijd rooskleurig in hun beoordelingen. Ze kunnen inlichtingen die hard aankomen niet accepteren.” Volgens Flynn is dat niet alleen een probleem van de hoger geplaatsten. “Iedere commandant die het land verliet verklaarde dat de missie voltooid was. Geen enkele commandant zal Irak of Afghanistan of welke plaats dan ook verlaten met de mededeling ‘weet je, het is ons niet gelukt’.”

Propaganda and the Afghan war:
In ’05 US general Barno said: ‘Without question this is a decisive year in Afghanistan”. 
In ’06 the US general Abuzai: ‘I think 2006 can be a decisive year’. 
In ’07 UK general David Richards: ‘2007 will be the crunch year for the Taliban’ (1) https://t.co/tXgiPVAeER
— Bette Dam (@BetteDam) December 9, 2019
In ’09 US general Chamoux said: ‘I tink next year will be a decicive year’. 
In ’10 Us general McChrystal said: ‘We are knee-deep in the decisive year’ 
Source: Rory Stewart his Ted Talk. https://t.co/RXZzn1XO8I

De documenten worden vergeleken met de Pentagon Papers, geheime documenten die na onthulling door de New York Times in 1971 duidelijk maakten dat de oorlog in Vietnam niet te winnen was en de verliezen veel groter dan gemeld. Dat luidde het einde van de Vietnam-oorlog in. President Trump heeft, net als zijn voorgangers, gezegd de militaire aanwezigheid in Afghanistan te willen reduceren. Ook zou hij een akkoord met de Taliban willen sluiten.

The U.S. government tried to shield the identities of the vast majority of those interviewed for the project and conceal nearly all of their remarks. The Post won release of the documents under the Freedom of Information Act after a three-year legal battle.

bron: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/pentagon-loog-systematisch-over-voortgang-van-de-oorlog-in-afghanistan
https://www.washingtonpost.com/graphics/2019/investigations/afghanistan-papers/afghanistan-war-confidential-documents/


Comments are closed.