Terug keer kolonisten

ISRAËL GEEFT JOODSE KOLONISTEN TOESTEMMING OM TERUG TE KEREN NAAR VIER VERLATEN NEDERZETTINGEN OP DE WESTELIJKE JORDAANOEVER.
Uit een artikel in de Volkskrant van 23 maart door Sacha Kester

Het is voor Joodse kolonisten sinds deze week weer mogelijk om terug te keren naar vier verlaten nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever: het Israëlische parlement heeft dinsdag een wet uit 2005 ingetrokken die opdracht gaf om deze te evacueren.
De kans is klein dat de regering direct vergunningen verleent om hier daadwerkelijk nieuwe woningen te bouwen, maar de actie is voor kolonisten van groot symbolisch belang: de wetswijziging geeft hen munitie voor het pleidooi om verwoeste nederzettingen weer op te bouwen. De stap is scherp veroordeeld door de Europese Unie, de Palestijnse Autoriteit, en de Verenigde Staten.

De Westelijke Jordaanoever werd tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël op Jordanië veroverd en is sindsdien bezet. Israël stelt zelf dat het historische rechten heeft op dit gebied, dat het Judea en Samaria noemt, omdat het duizenden jaren geleden al door Joden werd bewoond. Met de internationale gemeenschap en de Palestijnen is echter afgesproken dat de Westelijke Jordaanoever in principe het hart gaat vormen van een toekomstige Palestijnse staat.
Israëlische kolonisten grijpen deze mogelijkheid aan en vallen al jaren Palestijnse dorpen aan, maar eind februari trokken ze uit wraak voor een moordaanslag met honderden tegelijk door Hawara. ‘Ik hoef geen horrorfilms meer te kijken. Wat je daarin ziet, gebeurt hier echt.’

Lees het hele artikel in de Volkskrant of in het archief

Comments are closed.