Recent geplaatst 20170928

Huis van ErasmusErasmus’ Klacht van de Vrede 500 jaar;
Give peace a chanceLezing door Peter van den Dungen
Erasmus: Uitvinder van Vredesopvoeding en een Cultuur van Vrede

Zaterdag 28 oktober 2017

van 10.45 tot 12.30 uur
Centrale Bibliotheek RotterdamPeter van den Dungen maakt duidelijk hoe Erasmus de eerste was die de mensen in Europa ‘vrede’ leerde. Erasmus was zelfs de ‘uitvinder’ van het begrip ‘vrede’. Van den Dungen was 25 jaar algemeen coördinator van het Internationale Netwerk van Vredesmusea, dat van Guernica en Den Haag tot aan Hiroshima functioneert.

Meer informatie: Huis van Erasmus

Jemen

De Verenigde Naties moeten oorlogsmisdrijven in Jemen onderzoeken, zo stelt Nederland in de Mensenrechtenraad. Saoedi-Arabië is fel tegen en dreigt met strafmaatregelen.
ROB VREEKEN
Een door Nederland ge-ïnitieerde resolutie over Jemen is deze week onderwerp van een hoog oplopend en principieel debat in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. Volgens Nederland moet er een internationaal onderzoek komen naar oorlogsmisdrijven en andere mensenrechtenschendingen in het door burgeroorlog geteisterde land. Arabische landen, onder aanvoering van Saoedi-Arabië, zijn daar fel op tegen.

Blunder Noord-Korea: leger zou Amerikaanse B-1-bommenwerpers niet hebben zien aankomen
Hoe machtig is krijgsmacht van Kim Jong-un eigenlijk?
ARTIKELDe door Pyongyang zo gevreesde Amerikaanse B-1-bommenwerpers die de VS zaterdag dichtbij Noord-Korea lieten vliegen, waren bedoeld als waarschuwing aan Kim Jong-un. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat zijn leger, dat is uitgerust met veel ouderwets materieel, de vliegtuigen helemaal niet opmerkte. De Zuid-Koreaanse spionagedienst zegt nu dat de kans groot is dat de Noord-Koreaanse radar blunderde bij het ontdekken van de twee B-1’s.
Door: Stieven Ramdharie

27 september 2017, 22:48

Tenzij het Pentagon natuurlijk al langer in de gaten heeft dat de radarbataljons van Kim niet naar behoren functioneren. Want als het klopt dat Noord-Korea blunderde, kan dit voorstanders in de regering-Trump van een preventieve aanval op Noord-Korea’s raket-en nucleaire programma of om het regime te ‘onthoofden’ flink aanmoedigen. Want hoe machtig is het Noord-Koreaanse leger eigenlijk, met name bij een verrassingsaanval?

Myamar albino

In een groot deel van de wereld heerst verbijstering over de beestachtige behandeling die de islamitische Rohingya-minderheid ondergaat in Myanmar (Birma).
Velen vragen zich af waarom mw. Aung San Su Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg om haar verzet tegen de militaire dictatuur en nu een belangrijke functie heeft, dit laat gebeuren.
Twee mede-Nobelprijswinnaars, de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, en de Pakistaanse Malala Yousafzai (die een moordaanslag van de Taliban overleefde) hebben al een dringend beroep mw. Aung San gedaan om haar stem te verheffen tegen dit onrecht.
***
Bisschop Tutu schreef  haar: “Als u uw opkomst in Myanmar moet betalen met zwijgen, dan is die prijs te hoog!”   Lees verder
***
Malala schreef: “Ik heb deze tragische en schandalige behandeling herhaaldelijk veroordeeld. Ik wacht nog steeds tot mijn mede-Nobelprijswinnares Aung San Su Kyi hetzelfde doet”.Lees verder

 

Stemming KoerdenIn Irak dreigt de regering in Bagdad het leger te sturen naar de Koerdische regio. Inwoners stemden daar maandag in een referendum voor onafhankelijkheid. De Iraakse regering probeert de Koerden als represaillemaatregel van de buitenwereld te isoleren.
ANA VAN ES, De Volkskrant 
Voor de internationale gemeenschap tekent zich hiermee een zwart scenario af in het instabiele Irak: een mogelijke burgeroorlog tussen twee coalitiepartners.

Comments are closed.