Protesten tegen wapenhandel in VS

Honderdduizenden scholieren protesteren tegen wapengeweld VS

Indrukwekkende taferelen van protest en vastberadenheid 14 maart (https://joop.bnnvara.nl) en gisteren (NRC 26/03-2018) in de Verenigde Staten, waar door het hele land meer dan duizend scholierendemonstraties georganiseerd zijn tegen het zinloze wapengeweld dat jaarlijks duizenden slachtoffers maakt.

Leerlingen organiseerden stille ‘walk outs’ maar ook grote demonstraties waarbij jongeren met leuzen en spandoeken oproepen tot betere regulering van wapenbezit in de VS. Op een aantal scholen werd het leerlingen nadrukkelijk verboden om deel te nemen aan de protesten, desalniettemin liepen ze op veel plaatsen in groten getale de school uit. Aanleiding voor het massale protest is de recente ‘mass schooting’ in Parkland Florida, waarbij 17 leerlingen en docenten omkwamen. Nadat de politiek zich opnieuw niet bereid toonde om maatregelen te nemen, besloten de leerlingen het heft in eigen handen te nemen en zelf te gaan vechten voor verandering.

Uit NRC 26-03-2018

Trump geeft geen duimbreed toe

Afgelopen maand wist de protestbeweging veel te bereiken. Voor het eerst sinds vóór de eeuwwisseling oordelen meer Amerikanen negatief dan positief over de wapenlobby NRA, bleek afgelopen week uit een peiling van The Wall Street Journal en NBC. Zo’n vijftien grote bedrijven kondigden aan de banden met de NRA verbreken, enkele winkelketens verhoogden de leeftijdsgrens voor de aanschaf van een semi-automatisch wapen.

Maar hoewel sommige Amerikaanse staten, waaronder Florida, maatregelen hebben genomen, geven het Witte Huis en het door Republikeinen gedomineerde Congres voorlopig geen duimbreed toe. De president bracht zaterdag golfend door en liet niets van zich horen. Vrijdag tekende Trump een begrotingswet waarin alleen een kleine aanscherping op achtergrondcontroles bij wapenaankoop is opgenomen. Van maatregelen die kort na recente schietpartijen werden opgeworpen, zoals een verbod op bump stocks of de verhoging van de leeftijdsgrens voor de aanschaf van semi-automatische wapens, wordt in het Congres niet meer gerept.

NRA-tactiek

De scholieren van Parkland komen in hun speeches steeds weer terug op de miljoenen die Donald Trump en Republikeinse politici aannemen van de NRA. Maar de invloed van de wapenlobby reikt verder dan die donaties, die lang niet zo groot zijn als die van bijvoorbeeld Wall Street of de farmaceutische industrie.

Belangrijker is de mate waarin voor de radicale achterban wapenbezit in het stemhokje de enige, allesbepalende kwestie is. Juist deze gemotiveerde kiezers komen op in de primaries en bij de tussentijdse verkiezingen in november. Toen David Hogg zaterdag zei „wij zullen dit tot dé verkiezingskwestie maken”, echode hij in feite de NRA-tactiek sinds jaren.

Comments are closed.