Collectief straffen van Palestijnse bevolking is schending van mensenrechten

VN-baas waarschuwt Israël

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft gezegd “diepbedroefd” te zijn door de beslissing van Israël om de bevolking van Gaza collectief te straffen voor de misdaden van Hamas. De Israëlische premier Netanyahu heeft laten weten alle voedsel- en watertoevoer naar Gaza te staken. Volgens de hoogste VN-baas overtreedt Israël daarmee het internationaal humanitair recht. Hij roept de Israëlische regering en Hamas op een einde te maken aan “de vicieuze cirkel van bloedvergieten”.

Guterres deed zijn uitspraken vanuit het VN-hoofdkwartier in New York. Hij zei daar “de legitieme grieven van het Palestijnse volk” te erkennen, maar zei daarbij ook dat “niets deze terreurdaden en het doden, verminken en ontvoeren van burgers” kan rechtvaardigen. Daarmee doelde hij op de bestorming van Israël door Hamas waarbij honderden burgers willekeurig werden vermoord en zeker 150 mensen werden ontvoerd. Guterres riep Hamas op de aanvallen onmidellijk te staken en alle gijzelaars vrij te laten.

Daar voegde Guterres aan toe:

“Hoewel ik de legitieme veiligheidsproblemen van Israël erken, herinner ik Israël er ook aan dat militaire operaties moeten worden uitgevoerd in strikte overeenstemming met het internationaal humanitair recht.Burgers moeten te allen tijde gerespecteerd en beschermd worden.Civiele infrastructuur mag nooit een doelwit zijn.”

Ook zei hij dat het meest recente geweld “niet in een vacuüm plaatsvindt: “De realiteit is dat het voortkomt uit een langdurig conflict met een 56 jaar durende bezetting en geen politiek einde in zicht. Het is tijd om een einde te maken aan deze vicieuze cirkel van bloedvergieten, haat en polarisatie.”

Medische apparatuur, voedsel, brandstof en andere humanitaire goederen zijn volgens Guterres dringend nodig in de Gazastrook, net als humanitair personeel. Hij vindt dat de toevoer van hulpgoederen en andere noodzakelijke benodigdheden moet worden gefaciliteerd. “Ik dring er bij betrokken en relevante partijen op aan de Verenigde Naties toegang te verlenen.”

De Gazastrook heeft 2,3 miljoen inwoners en steeds meer mensen raken ontheemd door de aanhoudende bombardementen van het Israëlische leger. Zo’n 137.000 Palestijnen hebben hun toevlucht gezocht op scholen van de VN. Guterres zegt dat twee scholen, gezondheidsfaciliteiten, wooncomplexen en een moskee zijn getroffen door luchtaanvallen.

De kans is klein dat Israël zich ook maar iets zal aantrekken van de vermanende woorden van Guterres. Door de geschiedenis heen hebben de Verenigde Naties tientallen resoluties uitgevaardigd die Israël opdragen een einde te maken aan de onderdrukking van Palestijnen, het illegaal annexeren van Palestijns grondgebied en de apartheidspolitiek ten aanzien van de Palestijnse bevolking. Israël heeft nooit aan ook meer een resolutie voldaan.

Uit: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/vn-baas-waarschuwt-israel-collectief-straffen-van-palestijnse-bevolking-is-schending-van-mensenrechten

Comments are closed.