Black Lives Matter

Black Lives Matter krijgt prestigieuze Zweedse prijs en nominatie Nobelprijs voor de Vrede.
bron joop.bnnvara.nl

Het Noorse parlementslid Petter Eide heeft de Black Lives Matter beweging voorgedragen als kandidaat voor het ontvangen van de Nobelprijs voor de Vrede in 2021. Eide zegt dat de beweging landen buiten de VS er toe heeft aangezet het racisme in hun eigen samenlevingen onder ogen te zien en er tegen op te treden.
“Een van de belangrijkste uitdagingen die we zien in Amerika maar ook in Europa en Azië is het toenemend conflict dat gebaseerd is op ongelijkheid. Black Lives Matter is een zeer belangrijke internationale beweging die strijdt tegen raciaal onrecht. Ze hebben wereldwijd enorm veel bereikt in het doen groeien van bewustwording op dat gebied.”

Eide, een voormalig secretaris-generaal van Amnesty International in Noorwegen die eerder mensenrechtenactivisten uit Rusland en China voordroeg voor de prijs, zegt dat hij zeer onder de indruk is van de manier waarop Black Lives Matter mensen van alle gezindten en achtergronden voor de zaak heeft weten te mobiliseren. “Het is een brede beweging die in dat opzicht verschilt van hun voorgangers.”

Eide stelt dat de prijs er een sterke band is tussen antiracisme bewegingen en vrede omdat er zonder dergelijke gerechtigheid geen vrede en rust kan bestaan.

Ook is de Olaf Palme Mensenrechtenprijs (2020) toegekend aan  de Foundation Black Lives Matter Global Network . De beweging krijgt de prijs voor het “over de hele wereld organiseren van vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid tegen politiegeweld en raciale ongelijkheid”. Alleen al in de VS hebben meer dan 20 miljoen mensen zich aangesloten bij acties van de beweging, constateert de organisatie. De Olaf Palme prijs, vernoemd naar de sociaal-democratische premier en mensenrechtenvoorvechter die in 1986 werd vermoord, bestaat uit onder meer een geldbedrag van 100.000 dollar.

Comments are closed.