8 scenario’s over het einde van de oorlog

Verwacht werd door de Amerikaanse inlichtingendienst dat Poetin binnen enkele dagen in Kiev zouden staan. De werkelijkheid is anders. Hoe loopt dit af?
Uit een artikel, geschreven door Kerres en Derix In de NRC van zaterdag 12 maart 2022.

Poetin verliest de strijd en zijn macht
De militaire opmars loopt volledig vast. Dienstplichten moeten worden opgeroepen. In talkshows worden kritische vragen gesteld m.b.t. de haalbaarheid van de plannen. Demonstraties door moeders, die hun zonen hebben verloren een de publieke opinie keert tegen hem. Poetin moet zich terugtrekken. Hij houdt alleen de eerder bezette gebieden, Donetsk, Loehansk, de Krim. Een anti Poetin coalitie van gefrustreerde oligarchen en militairen zet hem af.

Poetin wint de oorlog maar verliest de vrede
Na de haperende start met een mogelijk beleg van de steden en het gebruik van tactische kernwapens (veel doden)  dwingt Poetin  de regering Zelensky op de knieën. De missie is voltooid. Na verloop van tijd brokkelt het sanctie beleid langaam af. In een voor gunstig scenario voor Poetin. Hij zingt de sancties wel uit.
Maar de Oekraïners leggen zich niet neer bij de overgave en beginnen een langdurige guerrilla – oorlog. Rusland kwijnt weg onder de sanctie en isolatie.

Poetin consolideert veroveringen; opdeling Oekraïne 
De regering Zelensky moet uit Kiev vluchten en vestigt zich in Lviv. E2en nieuwe landsgrens teken zich af: het zuiden en het oosten van Oekraïne en de Krim. Hiermee zou het “Russisch sprekend” Oekraïne onder de Russische vlag komen. Poetin heeft aantal doelen bereikt maar de rompstaat Oekraïne sluit zich definitief bij het westen aan.

Poetin valt nog een niet – NAVO- land aan
De situatie op het slagveld is gestabiliseerd voor Poetin. Het volgende land dat eventueel in aanmerking komt is Moldavië. Volgens  oud-ambassadeur Timo Koster, voormalig directeur Defensiebeleid van de NAVO. De Moldavische regio Transnistrië is pro-Russisch. Met Wit-Rusland, dat hij al in zijn zak heeft, en een vriendschappelijke regering in Kiev zou hij met het kleine Moldavië controle hebben over het grensgebied aan de hele oostflank van de NAVO, van Finland tot Turkije. Bovendien kan hij nog een militair bondgenootschap met Servië sluiten.
Poetin kan zijn gang omdat de NAVO niet zal ingrijpen zolang geen Artikel 5 land wordt aangevallen

Poetin test solidariteit NAVO
Na Oekraïne kunnen ook de Baltische staten het slachtoffer van Poetin’s expansiedrift worden. Dit om het historisch ongeluk bij het uiteenvallen van de Sovjet Unie te herstellen. Dit zou direct leiden tot een conflict met de NAVO. Dit scenario is heel onwaarschijnlijk.

NAVO grijpt in in Oekraïne, oorlog met Rusland
Het westen wil niet betrokken worden bij de oorlog. Maar de grootscheepse oorlog, waarbij de grote steden in de as worden gelegd (vergelijk Aleppo) en dat daarbij de publieke opinie een grote, emotioneel rol gaat spelen, kan het besluit vallen om een no-fly zone in te stellen. Daarbij zullen NAVO vliegtuigen betrokken worden in de gevechtshandelingen. Dit is een gevaarlijke operatie.
Ook is mogelijk dat een klein foutje of  een verkeerde interpretatie grote gevolgen kan hebben. Dit kan dan ook tot een kern-oorlog leiden.

Poetin en Zelensky komen tot een vergelijk
Velen (oud)-regeringsleiders, landen willen bemiddelen. Tot nu toe weinig resultaat. De eisen van Poetin zijn voor Zelensky onbespreekbaar. Zelensky zegt dat Oekraïne niet welkom is bij de NAVO. Hij zet zijn kaarten op de toetreding tot de EU. Zijn stafchef liet zich ontvallen dat er onderhandeld kan worden over formele overdracht van de Krim en de separatistische gebieden aan Moskou, maar dat neutraliteit en demilitarisering onbespreekbaar zijn.
Poetin moet zich dan realiseren dat verder oorlog voeren een groter risico vormt dan een overeenkomst en Kiev moet zich realiseren dat het verslaan van Rusland onmogelijk is.
Dit scenario lijkt nog ver weg.

Koude Oorlog 2.0
In de mogelijkheden waarbij Poetin aan de macht blijft, zal Rusland verder geïsoleerd raken van het westen (ook economisch). Een langdurige confrontatie ligt in het verschiet, waarbij voor EU en NAVO hoge uitgaven moeten getroosten en een stevige militaire aanwezigheid.
Voor Poetin lijkt geen duurzame scenario aanwezig; hij wordt de nieuwe Saddam Hoesein of Assad volgens Sweijs

Comments are closed.