Waar zijn de Golfstaten? 

Die kopen wapens in Moskou

De Arabische Golfstaten zwijgen over de Russische invasie in Oekraïne. Die zijn tegenwoordig goede vrienden met Rusland. Schreef Carolien Roelants in nrc van 27 februari 2022

Ik wilde het hier vandaag eigenlijk hebben over de nieuwe geschiedenis van Saoedi-Arabië, die is herschreven om een antieke geestelijke beentje te lichten. Maar de Russische oorlog met Oekraïne en Midden-Oosterse connecties sleurden mij en mijn pen mee. Het zal u niet verbazen dat Iran en Assads Syrië niet meedoen aan de internationale veroordelingen van de Russische invasie in Oekraïne. Assad overleeft bij de gratie van Poetin, en het Iraanse regime moet ook zuinig zijn op de medestanders die het nog bezit. Maar waar zijn Amerika’s vrienden, de Arabische Golfstaten? En waarom bleef Israël zo voorzichtig? Premier Naftali Bennett kon het woord Rusland niet over zijn lippen krijgen. 

Israël heeft dan wel aan de ene kant zijn banden met de NAVO aangehaald, het heeft ook Russische medewerking in Syrië nodig om Iran en zijn bondgenoten ver weg te houden van zijn grond- en bezet gebied (de Golan). Dat is de inzet van de kleine maar intensieve oorlog in Syrië tegen Iran van de laatste paar jaar, die de Israëlische leiders van zeer groot belang achten. Stel dat Moskou zijn troepen instrueert om de Israëlische aanvallen op met Iran verbonden doelen niet langer te gedogen! Moskou houdt alles goed in de gaten. Nadat Israël had onderstreept te hechten aan de territoriale integriteit van Oekraïne, liet de Russische VN-ambassadeur weten zich zorgen te maken over de Israëlische plannen om zijn nederzettingen op de bezette Golan uit te breiden.

De opstelling van de Arabische Golfstaten moet ook bijzonder pijnlijk zijn voor de Amerikaanse regering. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en onderminister Wendy Sherman belden donderdag respectievelijk met collega’s in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië over „een sterk internationaal antwoord om de Oekraïense soevereiniteit te steunen via de VN-Veiligheidsraad”. de uitslag: de Emiraten onthielden zich van stemming in de Raad, wat neerkomt op steun voor Rusland. Saoedi-Arabië zweeg 3 dagen tot en met zondag. Het ging ook niet in op het Amerikaanse verzoek méér olie op te pompen om in elk geval de prijs te stabiliseren. De Saoediërs willen zeker niet die andere grote olieproducent, Rusland, irriteren. Maar tegelijk komen de hoge prijzen hun economie heel goed uit. 

De Emiraatse minister van Buitenlandse Zaken belde de dag vóór de invasie nog met zijn Russische ambtgenoot – nee, niet over de Oekraïne-crisis maar om de Emiraatse „gretigheid” duidelijk te maken „om de vooruitzichten voor Emiraats-Russische samenwerking op verschillende gebieden te vergroten”. Voor de Emiraatse veiligheid verzamelt de kroonprins van Abu Dhabi, de sterke man van de Emiraten, overal vrienden sinds Amerikaanse presidenten minder belangstelling voor de regio kregen (en meer aandacht voor China). Zie Trump en zijn dadeloosheid na de Iraanse aanvallen op tankers in de Golf en Saoedische olieinstallaties in 2019, maar Biden is niet heel anders. De Emiraten zijn nu bevriend met Israël, maar ook met Iran, en China én Rusland, die allemaal bovendien niet zeuren over mensenrechten. 

De Amerikanen bevalt het niets, maar wat boeit het? De Abu Dhabise kroonprins tekende in 2018 tijdens een bezoek aan Moskou een „Strategisch Partnerschap”, dat op zo’n beetje elk gebied, van veiligheid tot en met cultuur, samenwerking omvat. Op de wapenbeurs in Moskou deed afgelopen augustus een gewichtige Emiraatse afvaardiging boodschappen, maar er waren trouwens ook zware delegaties uit Saoedi-Arabië en Bahrein.

Comments are closed.