Journalist voor de Vrede

HET HUMANISTISCH VREDESBERAAD KENT ELKE TWEE JAAR DE PRIJS “JOURNALIST VOOR DE VREDE” TOE

Deze vredesprijs, in het verleden ook aangeduid als de “Han Achttienribbeprijs voor Vredesjournalistiek”, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die zich onderscheiden heeft door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving, en aldus bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.

Op 26 juni 2016 heeft het Humanistisch Vredesberaad de  wisselprijs voor de “Journalist voor de Vrede” voor 2016 uitgereikt aan Sinan Can, documentairemaker verbonden aan de omroepvereniging BNN-VARA.

Sinan Can kon wegeontvangst prijsns verblijf buitenslands de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Thomas Blom, regisseur en metgezel van Sinan Can bij de serie “De Arabische Storm” nam namens hem het beeldje in ontvangst dat bij deze prijs hoort. Het werd hem overhandigd door de vorige prijswinnaar, Jan Eikelboom.

De ereprijs voor de “Journalist voor de Vrede” wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid. In het verleden werd de prijs elk jaar toegekend, maar vanaf 2012 eens in de twee jaar.

Eerder is deze prijs toegekend aan de volgende journalisten (KLIK OP DE NAAM om het juryrapport te lezen):

Stan van Houcke, 2003

 Anja Meulenbelt, 2004

 Mohammed Benzakour, 2005

 Ramsey Nasr, 2006

 Koert Lindijer, 2007

 Arnold Karskens, 2008

 Minka Nijhuis, 2009

 Huub Jaspers, 2010,

 Nicole Le Fever, 2011

 Gie Goris, 2012

Jan Eikelboom 2014

Sinan Can 2016

Comments are closed.