Humanistisch Vredesberaad

Agenda en Nieuws

NATO en de ontwikkelingen in Syrië

 

Samenvatting:

 

De Brusselse correspondent van de Süddeutsche Zeitung bericht het volgende: 

 

Volgens meerdere bronnen zou NAVO secretaris-generaal Rasmussen tijdens een informeel diner met de NAVO-ministers hebben verklaard dat het Westen met het oog op de ontwikkelingen in Syrië en rond de Straat van Hormoez "de kop niet in het zand moest steken".

Daarmee bedoelde hij volgens de bronnen van SZ "dat de NAVO voorbereidingen moest treffen om in het geval van Syrië militair te interveniëren."

Dat zou een radicale koerswijziging betekenen. Rasmussen kreeg bijval van de Turkse en de Britse minister van buitenlandse zaken en van Hillary Clinton. Dit ontketende een heftig en ruzie-achtig debat "waarbij de Duitse minister van buitenlandse zakn Guido Westerwelle en zijn collega’s, zoals die uit Nederland, Tjechië en Polen zich tegen Rasmussen keerden."

Volgens de SZ was men het ook niet eens over de mogelijke inzet van chemische wapens door Syrië. "Europese geheime diensten, waaronder de in het Midden-Oosten goed ingevoerde Bundesnachrichtendient hebben geen inlichtingen die in deze richting wijzen."

De conclusie van de SZ: Er lijken twee tegengestelde kampen te onstaan binnen de NAVO. Het ene kamp schaart zich rond de VS, Turkije, Groot-Brittannië en de secretaris-generaal van de NAVO. Ook Frankrijk neigt in deze richting. Het andere kamp, waar ook Duitsland bij hoort, wijst deze ideeën scherp af. Een van de redenen is dat men het risico groot acht dat daarmee in Dasmascus mensen aan de macht worden gebracht die nog gevaarlijker kunnen zijn dan het huidige regime en die dan ook nog chemische wapens in handen krijgen.

 

Voor de originele tekst lees verder

Strafhof in Den Haag speelbal bij verkiezingen in Kenia

 

Koert Lindijer, 2 maart 2013

 

De nabestaanden van de 37 Kikuyu’s willen een monument oprichten op het erf van de kerk in Kiambaa waarin hun familieleden op 1 januari 2008 werden verbrand door leden van de rivaliserende Kalenjinstam. De Kalenjins weigeren en alleen de graven, vele gemarkeerd als “onbekend”, herinneren aan het bloedbad dat symbool kwam te staan van het door stamhaat ingegeven geweld vijf jaar geleden.

 

“In mijn kerk verbrandden Kalenjins Kikuyu’s. Je kunt de Kalenjins niet vertrouwen”, zegt pastoor Paul Karanja, een Kikuyu. Hij wil bestraffing voor de moordenaars van zijn kerkgangers. “Het ICC, het Internationale Strafhof in Den Haag, is goed”, zegt hij en voegt daar onmiddellijk aan toe: “maar niet voor Uhuru Kenyatta. Uhuru is onze Messias. Hij redde ons Kikuyu’s door het tegen de Kalenjin op te nemen”.

Klik hier voor het hele artikel.

 

Kalenjinmilitie in 2008 bij Burn Forest, niet ver van Kiambaa. Foto's Patrick Wiggers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RUSSELL TRIBUNAL ON PALESTINE

CLOSING SESSION

16 – 17 March

Auditorium – Passage 44

Boulevard du Jardin Botanique, 44 – 1000 Bruxelles

The Russell Tribunal on Palestine (RThttp://www.russelltribunalonpalestine.com/en/oP) is a people’s tribunal established in 2009 to examine the role and complicity of third parties (governments, institutions and corporations) in violations of international law committed by Israel against the Palestinian people

On 16 March, the Russell Tribunal on Palestine organises a cultural evening with the participation of Pierre Galand, Stéphane Hessel, Roger Waters, Mairead Maguire, Cynthia McKinney, Dennis Banks, and musical interventions by Miguel Angel Estrella and Zebda.

March 16:

The evening will begin at 19:30. Doors open at 18:00.

Entry fee: € 10 / € 5 for the unemployed and students. Presale tickets at Fnac

http://alturl.com/vnnix and Ticketnet: http://goo.gl/QK7sZ

€ 15 at the door.

On March 17, the Jury of the Tribunal will draw the general conclusions of the work carried out for five years, with sessions of the Tribunal held in Barcelona, London, Cape Town and New York. Keynote speakers will include Angela Davis, John Dugard, Michael Mansfield, Ronald Kasrils, Anthony Gifford and José Antonio Martin Pallin.

The floor will also be given to renowned figures such as Stéphane Hessel, Pierre Galand, Leila Shahid, Nurit Peled and Fadwa Barghouti.

March 17:

The event will take place from 9:30 to 13:30. Doors open at 8:30.

Free entry upon registration at rtop.invitation@gmail.com