Ereprijs “Journalist voor de Vrede” 2016 voor SINAN CAN

26 juni 2016

Het Humanistisch Vredesberaad heeft de tweejaarlijkse ereprijs “Journalist voor de Vrede 2016“ toegekend aan SINAN CAN, documentairemaker verbonden aan de omroepvereniging BNN-VARA.

Sinan Can kon wegens verblijf buitenslands de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Thomas Blom, regisseur en metgezel van Sinan Can bij de serie “De Arabische Storm” nam namens hem het beeldje in ontvangst dat bij deze prijs hoort. Het werd hem overhandigd door de vorige prijswinnaar, Jan Eikelboom.

De Arabische Storm / Bloedbroedersontvangst prijs

In het juryrapport staat onder meer dat Sinan Can in zijn reeks documentaires “de Arabische Storm” de hoop en teleurstellingen van velen in de Arabische wereld heeft geschilderd op een wijze die vooral oog heeft voor de situatie van mensen, en voor wat die mensen te lijden hebben onder de gebeurtenissen waarop zij zelf vaak niet of nauwelijks invloed kunnen uitoefenen.  En dat hij in de televisieserie “Bloedbroeders”, die hij maakte samen met de Armeens-Nederlandse acteur Ara Halici, het langdurige taboe aan Turkse zijde aangaande de volkerenmoord op Armeniërs doorbroken heeft.

In zijn dankwoord zei Thomas Blom onder andere over Sinan Can: Een journalist die de meest geschikte persoon is om aan een Nederlands publiek te laten zien hoe de Arabische lente tot een storm is uitgegroeid. Met het beste van twee werelden en zijn warme persoonlijkheid maakt Can snel contact met mensen. Door zijn kritische maar oprechte houding gingen deuren open en bekeek hij de verhalen vanuit verschillende perspectieven, gedreven om bij te dragen aan een rechtvaardige wereld.

vredesprijs3

 

De ereprijs voor de “Journalist voor de Vrede” wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.

Comments are closed.