UITNODIGING

Aandacht voor Kinderrechten

en

Verkiezing Journalist voor de Vrede 2014

zaterdag 22 november 2014, 13-16 uur in de Bibliotheek
Oude Boteringestraat 18, Groningen

toegang vrij

U bent welkom bij de 25e verjaardag van het VN-kinderrechtenverdrag als wij stil staan bij het belang van de rechten en bescherming van mensen tot 18 jaar in tijden van oorlog en vrede!
Er is gekozen voor een programma in twee delen en een tentoonstelling.
Inloop vanaf 12.30 uur, locatie: jeugdafdeling en Wolters Noordhoffzaal.
U kunt natuurlijk overal bij aanwezig zijn.

Programma (tijden bij benadering):

Deel I, 13-14.30 uur, van en voor kinderen
Kinderen hebben zich dit jaar gebogen over de rechten van het kind door gezamenlijke gesprekken en creativiteit in alle vormen.
De middag start om 13 uur met de theatervoorstelling over de betekenis van kinderrechten
De titel: “Vrij!”, geeft aan dat de kinderen op een vrolijke manier gaan uitbeelden wat zij van deze rechten vinden. Ze gaan in op gevoelens rond discriminatie, gedwongen huwelijk en emoties. De begeleiding door theaterdocent Richt Bouma staat garant voor een boeiend half uurtje!

Om 13.45 uur zal een vakjury uit 20 geselecteerde ingezonden kunstwerken de 3 meest bijzondere bekronen. Ans Jolink (beeldend kunstenaar en kindercoach) zal na de prijsuitreiking ook de tentoonstelling “Tekenen voor Vrede” openen.

Deel II, 14.30-16 uur in de Wolters Noordhoffzaal is meer gericht op volwassenen
14.30 uur een presentatie van Mijntje Ten Brummelaar, orthopedagogisch onderzoekster aan de Rijksuniversiteit Groningen, getiteld:
“25 jaar kinderrechten, wat heeft het ons gebracht?”.

Zij zal vooral ingaan op de situatie van kinderen in een bedreigende omgeving zoals asielcentra of detentie, de toegepaste procedures, maar vooral hun rechten tot nu toe.

Om ongeveer 15.30 uur volgt

de prijsuitreiking aan de Journalist voor de Vrede 2014.

Uit het juryrapport zal blijken waarom uit onderstaande kandidaten iemand is gekozen voor de wisselprijs. Indien de winnaar in Nederland is op deze dag, kunt u rekenen op een persoonlijk verslag van ervaringen uit een oorlog.

De genomineerde kandidaten zijn:

Joeri Boom (Pakistan en India),

Jan Eikelboom (Syrie, Irak),

Monique van Hoogstraten (Israel, Palestina)

Sander van Hoorn (Midden-Oosten),

Judit Neurink (Irak),

Leonie van Nierop (Israël, Palestina),

Natalie Righton (Afghanistan),

Bram Vermeulen (Turkije en Afrika),

Organisatie:

samenwerking van Bibliotheek Groningen, Humanistisch Verbond Groningen en Humanistisch Vredesberaad
Informatie behalve op deze website ook op: mijneigenbibliotheek.nl of http://www.humanistischverbond.nl/afdeling/groningen

One Response to UITNODIGING

 1. Fennie Stavast zegt:

  (verplaatst, geplaatst door Fennie Stavast op 3 november 2014)

  M.b.t. vredesprijs,

  Geacht HVB,

  Blij ben ik met het feit dat u een vredes-journalist kiest, ook al is het voortaan om de twee jaar.
  Geschokt ben ik door het feit dat u Monique van Hoogstraten voor dit jaar als een van uw kandidaten aanwijst. Zowel in haar verslaggeving bij Trouw, als bij NOS laat zij consequent achterwege wat de kontekst is van Israel-Palestina. Zij accepteert dat het internationaal recht, en de dagelijkse schending ervan door Israel, in veel van de berichtgeving niet wordt genoemd. Verslag vanuit Oost-Jeruzalem wordt aangekondigd als “vanuit Israel”. Veel gebeurtenissen die zij verslaat laat ze “beginnen” met een Palestijnse actie. Het begin van elk conflict is de bezetting van West-Bank, de blokkade van Gaza, beide strijdig met internationaal recht. Dat de westerse wereld de Palestijnen in de steek laat door niet te proberen het recht te laten zegevieren: zij meldt het niet.

  Vrede moet allereerst zijn gebaseerd op RECHT, anders is het immers capitulatie.

  Een onbegrijpelijke keus van U.

  Met vriendelijke groet,

  Fennie Stavast

  ***

  REACTIE HUMANISTISCH VREDESBERAAD (geplaatst op 8 november 2014)

  In antwoord op Fennie Stavast.

  Geachte Fennie Stavast,

  Dank voor de reactie. Voor onze vredesprijs kunnen alle leden of donateurs van het HVB, alsmede alle vroegere prijswinnaars een journalist nomineren. Er zijn deze keer acht mensen genomineerd, dus als iemand genomineerd is betekent dit nog geenszins dat de prijs naar hem of haar zal gaan.

  Overigens menen wij dat u Monique van Hoogstraten enigszins onrecht doet. Zij was tijdens de oorlog in de Strook van Gaza een van de weinigen die steeds trouw verslag uitbrachten ook van de verschrikkingen die deze oorlog met zich meebracht voor de Palestijnse bevolking. Het feit dat zij op 20 juni 2014 al op Twitter schreef dat de massale arrestaties van Palestijnen door Israël het wel deden schijnen alsof Israël een opstand wilde uitlokken kwam haar te staan op heftige reacties van de kant van sommige eenzijdig anti-Palestijns ingestelde mensen. Hetzelfde gold voor haar vele berichten over de Palestijnse slachtoffers. Sommige reacties van eenzijdig pro-Israëlisch ingestelde mensen waren zelfs doortrokken van haat. Misschien kunt u deze reacties eens aanklikken:

  https://twitter.com/mhhmvh/status/479911783604310016

  http://ejbron.wordpress.com/2014/07/07/antisemitische-rat-monique-van-hoogstraten-wekt-weer-israelhaat-in-het-nos-journaal/

  In elk geval: er is een andere kant aan de zaak!

Geef een reactie