Journalist voor de Vrede 2016

9 juni 2016

De ereprijs voor de “Journalist voor de Vrede” wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.

Definitieve lijst van genomineerde  kandidaten:

 • Jelle Brandt Corstius, maakte televisieseries over Rusland en Oekraïne. “Grensland” VPRO
 • Sinan Can, o.a. maker van de documentaire “De Arabische Storm” en mede-maker van “Bloedbroeders”, BNN-VARA
 • Lucas Destrijcker, publicatie “Woelige Kaukasus” in MO.be
 • Margalith Kleijwegt, journalistiek onderzoek over radicalisering in de klas, De Groene
 • Pieter Stockmans, onderzoeksjournalist bij MO* Magazine, co-auteur van “De Jihadkaravaan”, Noord-Afrika en het Nabije Oosten
 • Anneke Verbraeken, onderzoeksjournaliste die zich vooral bezighoudt met Franstalig Afrika, o.a.  Volkskrant, Vrij Nederland, HP/De Tijd
 • Henk Weltevreden, maakt radioprogramma’s voor de VPRO, RVU, NTR, IKON, Moslim Omroep, de Humanistische Omroep en Radio Rijnmond
 • Eddy van Wessel, fotograaf, Nabije Oosten, benadert vooral de menselijke kant van het conflict, winnaar zilveren camera 2016

Prijsuitreiking: zondag 26 juni 2016, “maghetlichtaanfestival.nl”, Tolhuistuin, Amsterdam-Noord (vlak bij het IJ), 14.45 – 16.00 u. in de IJzaal

20 Responses to Journalist voor de Vrede 2016

 1. Ella Arps schreef:

  Eddy van Wessel laat steeds zien hoe mensen na een grote oorlog of ramp het leven weer oppakken. Dat maakt zijn werk positief. Hij doet dit al minstens 15 jaar en gaat regelmatig met gevaar voor eigen leven een bedreigd gebied binnen.Hij vermomd zich als een lokale bewoner en schiet zijn foto’s los vanuit de pols, hand bij zijn broekzak. De artistieke waarde van een groot aantal foto’s is ongekend. Er zijn ook tentoonstellingen van zijn werk verschenen.

 2. Wilma Jonkman schreef:

  Mijn voorkeur gaat uit naar Sinan Can. Hij staat nog niet op de lijst hierboven, maar wel in de Nieuwsbrief. Tegenwoordig wordt er heel veel gepraat over verschillen tussen mensen op ras, geloof, politieke overtuiging en afkomst. Hij liet juist zien, dat je met verschillende afkomst, goed luisterend naar elkaar, samen naar elkaars geschiedenis kunt kijken en open kunt staan door elkaars familie en bevolking te ontmoeten. Hartelijke groeten Wilma Jonkman.

 3. Mijn voorkeur gaat uit naar Henk Weltevreden. Met zijn documentaires en boeken laat hij steeds het andere geluid horen en draagt daarmee bij aan een verdieping van het maatschappelijk debat.

  • Marianne Lindner schreef:

   Henk Weltevreden nummer 1. Zijn boeken en documentaires getuigen van engagement, eigenzinnigheid en veelzijdigheid. Brede orientatie zowel wat betreft onderwerpen als geografisch. Hij behandelt urgente topics die anders weinig of geen aandacht zouden krijgen. Hij is werkelijk begaan.

 4. Marian Geense schreef:

  Voor mij is Henk Weltevreden de aangewezen kandidaat voor de prijs van “Journalist voor de Vrede” .
  Met zijn indrukwekkende documentaires over Noord-Korea, Zuid-Soedan, Ethiopië en Bangladesh toont hij niet alleen de menselijke kant van internationale conflicten, maar maakt hij ook de kijker nieuwsgierig naar de ander, de vreemdeling, die niet zoveel anders blijkt de zijn dan ikzelf.
  Ook in zijn boeken met verhalen over reizen en in het pas verschenen kleine meesterwerk Het Balkon, toont Weltevreden dat nieuwsgierigheid en belangstelling, de basis vormen voor ideeën en visie. Hij kan als geen ander nuances aangeven. Hij toont een land, een volk van verschillende kanten, is wars van goedkope kretologie.
  Door te luisteren naar de ander beantwoordt Weltevreden aan het algemeen menselijke verlangen om gezien en gewaardeerd te worden. Dit vormt de basis voor elk vredesoverleg, zowel op persoonlijke schaal als op internationale schaal.
  Weltevreden toont met zijn oeuvre aan dat oprechte, genuanceerde interesse in de belangen en mening van de ander, noodzakelijk is om vrede te kunnen bereiken.

 5. Simon Peter Been schreef:

  Lees Congo Blues of Het Balkon van Henk WelteVREDEn en je weet genoeg. Gepassioneerd schrijver, multicultureel tot in zijn eigen gezin, wereldburger in 181 landen, onbezoldigd diplomaat en een gewoon verdomd aardige, veel te bescheiden kerel. Dat waar iedereen over praat, leeft hij.

 6. Daniel Kabuto schreef:

  Ik stem op Anneke Verbraeken. Zeer moedig en staat stevig achter haar verhaal, indrukkwerkend.

 7. Christian M schreef:

  Hoe kunnen jullie Anneke Verbraeken voorstellen als Journalist voor vrede ??!!! Ongeloolijk . Anneke die 100% staat achter genocidaires , die alles doen om hen te bschermen . die raad voor journalistiek beordeelt paar manden geleden . Okay do wat jullie willen , maarwij Slachtoffers , en overlevend van genocide tegen Tutsi , wij zien haar als een beschermer en woordvoerder voor genocidaires .

 8. Wim Pop schreef:

  Weltevreden: behalve een Geweldige schrijver, een relativerend denker en als we als wereld burgers ook beter leren relativered te denken zien we domheid van onvrede vanzelf in. Henk triggert op een of andere manier deze benadering. Verdient erkenning!

 9. gerrit kalsbeek schreef:

  Ik ben voor Henk Weltevreden: een heldere geest in een gezond lichaam.

 10. Jos van Oijen schreef:

  Ik wil de jury er net als Christian op wijzen dat mevrouw Verbraeken nog maar kort geleden is berispt door de Raad voor de Journalistiek wegens niet-waarheidsgetrouwe en tendentieuze berichtgeving (in gewone taal: leugen en bedrog). Zie: https://www.rvdj.nl/uitspraken/201520 en: https://www.rvdj.nl/2016/8. De Raad oordeelt zelfs dat mevrouw Verbraeken haar positie als journalist heeft misbruikt.
  Mevrouw Verbraeken heeft zich al eerder schuldig gemaakt aan het manipuleren van informatie, in geschreven artikelen en een tv reportage. Dat is vorig jaar aangetoond door de rechtbank in Den Haag. Daarnaast heb ik bewijsstukken in mijn bezit waaruit blijkt dat delen van een verhaal over Congo zijn verzonnen en twee betrouwbare bronnen bevestigen dat weer een ander artikel van haar hand met 99% zekerheid is gebaseerd op een vervalst UNMICT-document.
  De motivatie voor de fabulaties komt waarschijnlijk voort uit haar vriendschap met de advocaat van verschillende genocideverdachten en uit banden met een Rwandese politieke beweging met een extremistische geschiedenis. Volgens de VN Veiligheidsraad en onderzoek van de Nederlandse politie heeft deze beweging ook in het recentere verleden nog steun verleend aan een terroristische organisatie in Oost Congo (het FDLR).
  Het bovenstaande lijkt me voldoende reden om vraagtekens te plaatsen bij het journalistieke gehalte van haar werk en de dubieuze rol die zij speelt bij het vredesproces. Het Humanistisch Vredesberaad zou er beter aan doen deze mevrouw eens te ontmaskeren voordat zij nog meer schade aanricht in de media, in plaats van haar te nomineren voor een prijs.

 11. Paula Magnus schreef:

  Helemaal eens met degenen die voor Henk Weltevreden gestemd hebben en met hun argumenten. Een zowel zeer begaafde als geëngageerde als bescheiden en bijzonder vriendelijke man.

 12. Rita (MG) Scholten schreef:

  Henk Weltevreden,
  Mooie verteller, goede interviews, foto’s, tentoonstelling “ik ga u missen, ik jou ook”
  De band tussen ouderen en jongeren met verschillende culturen.
  De betekenis voor elkaar in beeld gebracht heeft veel los gemaakt en is belangrijk voor onderwijs zorg en welzijn.
  Prachtig!

 13. Marten Minkema schreef:

  Henk Weltevreden ziet de wereld altijd vanuit het menselijke, persoonlijke verhaal – en dat met grote kennis, verrassende inzichten en bescheidenheid. Zo leeft hij niet alleen in woord, maar ook in daad. Een fijn persoon en een goed journalist.

 14. Heleen Kwant schreef:

  Wat mij betreft is de prijs voor Henk Weltevreden. Henk is een zeer bescheiden mens. Hij verdient dit.
  Zijn aandacht gaat uit naar de ander!
  Zijn documentaires, boeken en verhalen geven aan hoe zeer hij betrokken is bij de mensen en hun bestaan. Noord-Korea, de Congo, enclaves hebben zijn speciale belangstelling. Deze belangstelling geeft hij graag door.
  Henk is een idealist en heeft visie.
  Hij maakt mensen nieuwsgierig, zet hen aan tot nadenken en ontwikkelen van een eigen visie op delen van de wereld, die meer aandacht en begrip verdienen.
  Henk verdient deze prijs ten volle!

 15. Guy Beaujot schreef:

  De nominatie van Anneke Verbraeken is op z’n zachts uitgedrukt onbegrijpelijk. Onlangs werd ze veroordeeld voor onzorgvuldig publiceren in Vrij Nederland door de Raad voor de Journalistiek nadat ze eerder al was terechtgewezen door de Haagse rechtbank voor het publiceren in Vrij Nederland van een op leugens gebaseerd verhaal. Haar taalgebruik in haar weblog waar ze mensen ongenuanceerd ‘idioten’ noemt kan mijn inziens toch niet bijdragen aan de toekenning van een ereprijs dan die voor leugenachtige opruiende riool journalistiek. Iemand die heult met genocideverdachten en rechters de pan uitveegt dat ze hun werk niet goed doen zou niet eens de titel van journalist mogen dragen laat staan Journalist voor de Vrede. Met zulke figuren is de vrede, waar dan ook ter wereld, ver weg.

 16. Ingeborg Hazewinkel schreef:

  Henk Weltevreden is voor mij de eerste keuze. Elk woord zuiver, intens en eigen. En bescheiden, met doel om boodschap over te brengen, een unieke combinatie. Zoveel prachtige documentaires en boeken. De hoogste tijd voor erkenning.

 17. Heleen Kwant schreef:

  Wat mij betreft is de prijs voor Henk Weltevreden. Henk is een zeer bescheiden mens. Hij verdient dit.
  Zijn aandacht gaat uit naar de ander!
  Zijn documentaires, boeken en verhalen geven aan hoe zeer hij betrokken is bij de mensen en hun bestaan. Noord-Korea, de Congo, enclaves hebben zijn speciale belangstelling. Deze belangstelling geeft hij graag door.
  Henk is een idealist en heeft visie.
  Hij maakt mensen nieuwsgierig, zet hen aan tot nadenken en ontwikkelen van een eigen visie op delen van de wereld, die meer aandacht en begrip verdienen.
  Henk verdient deze prijs ten volle!

 18. Han de Lange schreef:

  Henk Weltevreden is mijn man!

  Zijn gevarieerd werk stimuleert je jouw denken te nuanceren.
  Een bijzondere opvoedkundige creatieve ervaring voor een rechtse rakker.

  Han de Lange

 19. Marieke van Atten schreef:

  Van mij zou Henk Weltevreden moeten mogen winnen
  Kan me goed vinden in de reacties van de anderen.

  Zou er nog aan toevoegen:

  Het Is in de eenzame stilte dat hij beweegt. Van mens naar verhaal, van verhaal naar werkelijkheid, van werkelijkheid naar emotie en willen laten zien. Laten voelen! Laten zijn.
  Zo groots in zichzelf klein maken voor het zichtbaar maken van de ander.
  Dat heet liefde.
  En vrede wil in liefde leven.

  Een bijzonder man.

  En dat Is hij.

Geef een reactie